Οικιακά ζώα σε συγκροτήματα, κοινόχρηστους χώρους και πολυκατοικίες στο Πλαγιάρι

Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει, σώνει και καλά, να είναι και οι καλύτεροι φίλοι των γειτόνων μας. Μερικοί άνθρωποι δεν συμπαθούν τα τετράποδα (μερικοί δεν συμπαθούν και τα...δίποδα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία!). Δεν πρέπει λοιπόν να τους αναγκάζουμε να συμβιώνουν με το σκυλάκι, σκύλαρο, γάτα ή καναρίνι μας!

Κάθε συγκρότημα ή πολυκατοικία οφείλει να έχει έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που προνοεί για αυτά τα πράγματα (συνήθως επαναλαμβάνουν όσα ορίζει ο Νόμος, αλλά μερικοί κανονισμοί επιλέγουν δικές τους διατάξεις). Όπως και να έχει όμως, πέρα από τους νόμους, οι κανόνες καλής γειτονίας επιβάλλουν να μεριμνούμε για τα τετράποδά μας.

Συχνές είναι οι ιστορίες...τρόμου για γείτονες που με την συμπεριφορά των οικιακών τους ζώων (ενίοτε τεραστίων διαστάσεων) γίνονται δέκτες παραπόνων από τους υπολοίπους. Γνωρίζουμε περίπτωση που ιδιοκτήτης...μεγαθηρίου (σκύλου) τον αφήνει ελεύθερο βραδινές ώρες στους κοινόχρηστους χώρους του συγκροτήματος για να κάνει στο γρασίδι την ανάγκη του (φαντάζεστε το 'μέγεθος' της 'ανάγκης'), εκεί δηλαδή που τις πρωϊνές ώρες παίζουν τα παιδιά του συγκροτήματος. Η βρωμιά και οι μυρωδιές είναι αφόρητες και ο κίνδυνος για τους περιοίκους και επισκέπτες (με ή χωρίς τετράποδα σε λουράκι) είναι μεγάλος. Ουδείς επιτρέπεται να αφήνει το ζώο του ελεύθερο, χωρίς λουρί, να ουρεί και να κοπρίζει όπου θέλει. Ας τον πάει μια βόλτα στα χωράφια ή ας μαζέψει μετά με σακούλα τις ακαθαρσίες του, μακριά από τα σπίτια των άλλων! Αλλιώς ας τον βάλει να τα κάνει στο σαλόνι του σπιτιού του...

Εάν κανείς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ...γαϊδουριάς του κανείς εσωτερικός κανονισμός ή Νόμος δεν πρόκειται να τον πείσει. Εκεί χωρεί μόνο Αστυνομία. Στο Πλαγιάρι επιλέξαμε να ζούμε. Αν θέλαμε να ζούμε στη ζούγκλα, θα πηγαίναμε!

Νταήδες υπάρχουν παντού γύρω μας. Όταν οι αρχές της καλής γειτονίας και της στοιχειώδους ευγένειας γκρεμίζονται τότε λόγο πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη. Ας μη διστάσουμε να καλέσουμε τα Όργανα της Πολιτείας, αρχίζοντας με την Αστυνομία. Η ντροπή δεν είναι δική μας.